Den nuvarande ordningen att det totala valresultatet i Malmö Stad bestämmer fördelningen av de politiska mandaten i stadsdelsnämnderna måste förändras. Öppna upp för direktdemokrati i stadsdelarna för att få till en ökad dynamik samt ett ökat engagemang för närdemokrati. Om direktval av juridiska eller praktiska skäl inte går att genomföra kan kommunen likaväl slå ihop stadsdelsförvaltningarna till en gemensam funktion. Idag är stadsdelarna beslutsmässigt vingklippta inom flera viktiga områden och politiker som är tillsatta av sina partier har inte alltid en koppling till den stadsdelsdel de ska företräda. En samlad stadsförvaltning ger också fördelar som sammanhållen kompetens på ett ställe, lägre omkostnader och mindre byråkrati.
Malmö Stad har nyligen genomfört närdemokratiprojekt i vissa stadsdelar utan någon märkbar effekt. Anledningen är främst bristfälliga förutsättningar i upplägget. Projekten omfattar endast insamling av önskemål och synpunkter från boende i stadsdelen. Efter detta finns inte ett dedikerat projekt med tillhörande budget för att realisera de inkomna förslagen. Utan projektledare, budget och ansvarig styrgrupp sker inga leveranser. Som boende i byn Käglinge har jag kännedom om ett konkret förslag som är verkställt från det intensivt marknadsförda projektet ”Hej Oxie”. Nu i dagarna byggs det några hundra meter ny gångbana längs med en trafikerad väg i utkanten av byn. Kanske stadsdelsprojekten bara är bluffprojekt som syftar till att ge sken av att stadsdelarna står på egna ben och de boende ska tro att de kan påverka lokalt genom inlämnade av förslag?
Malmös decentraliserade stadsdelsorganisation bygger på en värdegrund som vi delar inom Centern men deras berättigande måste ifrågasättas utan direktval. Våga satsa på reell närdemokrati och ge ökade befogenheter till stadsdelarna. Decentralisera ännu mera för mångfald och ökat lokalt inflytande i stadsdelarna eller centralisera för en effektivare och vassare stadsförvaltning. Båda alternativen är definitivt bättre än dagens struktur och styrning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar