fredag 27 november 2009

Centerpartiet = Miljöpartiet = SANT?

Idag läste jag en politisk analys i Sydsvenskan på deras ledarsida. Följande stod skrivet av Per Tedin: De grönas politik rymmer både socialt ansvarstagande och individuell frihet i en blandning som lockar stora delar av en modern och urban medelklass. Det handlar om att slå vakt om gemensamma värden som välfärd, natur och miljö men samtidigt skapa utrymme för personlig frihet och individuella val. Partiets liberala ådra är kanske mest framträdande i dess syn på friskolor, arbetsmarknad och småföretagande, liksom i integritets- och integrationsfrågor. Jag tänkte högt för mig själv efter jag läst det om det var Centerpartiet han beskrev eller om det var Miljöpartiet? Båda är ju "gröna" partier. Om skillnaden inte är större än Per Tedin skriver så är ju frågan var en väljare får störst effekt för denna politik. Genom en röst på Vänsterblocket via Mp eller en röst på Alliansen genom en röst på C. Svaret på denna fråga är inte helt enkel! Jag hoppas att Centerpartiet inför valet 2010 vågar utmana Miljöpartiet inte bara inom områden som skatter, näringslivsfrågor, regional utveckling utan även inom miljöområdet. Det är märkligt att samtliga politiska partier har lämnat denna fråga till sitt öde hos Miljöpartiet när klimatfrågan är en hjärtefråga för väldigt många. Även Centern på riksnivå har tyvärr tagit en defensiv position. Det finns således en logik i att Miljöpartiet går framåt i valundersökningar.

tisdag 24 november 2009

På Malmöcenterns topplista inför valet 2010

Idag blev jag nominerad som nummer tre på vallistan till kommunalvalet i Malmö samt nummer tre på listan till regionsfullmäktige i Skåne. Den slutgiltiga listan beslutades ikväll av Centerpartiets medlemmar i Malmö. Det känns mycket kul och hedrande att ha fått detta förtroende. Under valet 2010 ska det bli spännande att få driva frågor som företagande, miljö och mångfald. Vi är ett härligt gäng i partiet och vi har ett starkt självförtroende då våra kärnfrågor är aktuella på samhällsagendan. Malmö Stad behöver Centerpartiet i en borgerlig allians och alliansen behöver ett socialliberalt parti som sätter entreprenörskap och miljön i fokus.

måndag 16 november 2009

Den miljövänliga cykeln - snart på TV4

Idag blev jag intervjuad av TV4 hemma i Käglinge. Det ska ligga till grund för ett nyhetsreportage om det s.k. Malmöinitiativet. Mitt senaste förslag handlar om trivsamma och funktionella cykelvägar i hela Malmö. Reportaget kommer nog att sändas på morgonnyheterna nu på onsdag. Mitt Malmöinitiativ.

Initiativ
Jag vill att Malmö Stad satsar på att utveckla cykelvägarna till city från stans ytterområden. Plantera buskage, träd och bygg plank (med fågelholkar) för att dämpa vindens påverkan och skapa trivsel längs vägen. Se också till att det finns en trygg cykelväg hela sträckan och inte en mix av cykelväg och vanlig bilväg. Satsa på att förbättra förutsättningarna i hela Malmö - cykeln är garanterat ett "grönt" transportmedel.

Bakgrundsinfo
Det är ofta kallt och blåsigt på slätten innan man kommer in i de mer bebyggda områdena. Cykelvägen från Käglinge till Jägersro är ett lysande exempel som skulle kunna göras mer cykelvänlig. Det är bara 10 km in till stan från stadsdelen Oxie (ca 30 min) så fler borde kunna cykla till jobbet. Misstänker att liknande behov finns mot t.ex. Tygelsjö. Dessutom kanske fler stadsbor med cykel besöker vår vackra föroter med odlingslanskap och naturområden. Kan vi få fler att cykla så löser vi många av stans miljöproblem. Våga prioritera kollektivtrafik och cykelvägar.

fredag 13 november 2009

Skandalen i Hököpinge (Vellinge kommun)

Som medmänniska vet man inte om man ska skratta eller gråta. Att ensamma flyktingbarn kan skapa sådana negativa reaktioner från Vellinge kommun samt från boende lokalt i byn Hököpinge. Det är uppenbart att värderingarna skiljer sig i människosyn mellan storstaden Malmö och sydskåningarna på Söderslätt. Kanske en mur mellan Malmö Stad och Vellinge kommun kunde vara ett alternativ. Då kunde vi ser hur länge Vellinge med dess metropoler skulle vara attraktivt. Alla vet ju att många bosätter sig inom Vellinge kommun för dess låga skattesats och homogena befolkningsstruktur. Jämnlikar (social klass) anses skapa någon form av trygghet och status. Sedan jobbar man i Malmö, handlar i Malmö och tar del av nöjesutbudet i Malmö. Malmö Stads paroll "möten, mångfald och möjligheter" är klart bättre än Vellinges "här är friheten större". Friheten i Vellinge gäller bara om du har bra inkomst, är vit "Svensson" samt sympatiserar med Moderaternas åsikter. Om någon tycker att jag överdriver så undrar man ju varför Moderaterna i kommunen får majortiet val efter val trots sin invandrarfientliga politik. Det är ju knappast pengar och resurser som är problemet i kommunen. Här är en bra insändare i Sydsvenskan om kalabaliken i Hököpinge - Sydsvenskan.

torsdag 5 november 2009

Låt miljöboven få betala

Det behövs handlingskraft och beslutsamhet för att få till en omställning till ett klimatneutralt och miljöanpassat samhälle. Som tur är visar svenskarna en positiv attityd till denna förändring. I en alldeles ny undersökning från Naturvårdsverket anser 63 % att det är bra eller ganska bra att lägga på extra skatter på bensin, olja och flyg. Runt 80 % kan även tänka sig att köpa energisnåla hushållsapparater, köra bil mer bränslesnålt samt sänka elförbrukningen i hemmet. Genom att införa en grundprincip som låter förorenaren betala och premiera konsumentbeteenden som gynnar miljön skapas förutsättningar för en hållbar utveckling. För många företag och konsumenter är det plånboken som styr det faktiska beteendet. Det spelar ingen roll att vi intellektuellt rättfärdigar miljöhänsyn när vi i praktiken struntar i det då kostnaden att ta bilen till fredagsbion, istället för bussen, inte är tillräckligt hög. Våra politiker måste driva ett ledarskap som leder till att miljöboven får betala och att de som lever klimatsmart favoriseras. Några direkta åtgärder är att öka subventionerna till kollektivtrafiken, inför differentierad bilavgift i storstäderna baserat på bilens miljöklassning och inför lägre momsavgifter för miljömärkta produkter. Vidare intensifiera den gröna skatteväxlingen samt inför långsiktiga spelregler så att företag vågar genomföra större miljöinvesteringar. Staten behöver agera katalysator för en grön omställning och kommunicera nya spelregler på marknaden. Det är dags för gröna styrmodeller som leder till bättre miljö och klimat. Alla vet att ”money talks” så min förhoppning är att marknadsliberala Centern, som borgerligt miljöparti, antar utmaningen att driva det gröna ledarskapet. Som parti ska vi skapa förutsättningar på marknaden så att konsumenterna inte bara tänker miljöhänsyn utan även konsumerar och lever grönt.

Förnya styrningen av Malmös stadsdelar

Den nuvarande ordningen att det totala valresultatet i Malmö Stad bestämmer fördelningen av de politiska mandaten i stadsdelsnämnderna måste förändras. Öppna upp för direktdemokrati i stadsdelarna för att få till en ökad dynamik samt ett ökat engagemang för närdemokrati. Om direktval av juridiska eller praktiska skäl inte går att genomföra kan kommunen likaväl slå ihop stadsdelsförvaltningarna till en gemensam funktion. Idag är stadsdelarna beslutsmässigt vingklippta inom flera viktiga områden och politiker som är tillsatta av sina partier har inte alltid en koppling till den stadsdelsdel de ska företräda. En samlad stadsförvaltning ger också fördelar som sammanhållen kompetens på ett ställe, lägre omkostnader och mindre byråkrati.
Malmö Stad har nyligen genomfört närdemokratiprojekt i vissa stadsdelar utan någon märkbar effekt. Anledningen är främst bristfälliga förutsättningar i upplägget. Projekten omfattar endast insamling av önskemål och synpunkter från boende i stadsdelen. Efter detta finns inte ett dedikerat projekt med tillhörande budget för att realisera de inkomna förslagen. Utan projektledare, budget och ansvarig styrgrupp sker inga leveranser. Som boende i byn Käglinge har jag kännedom om ett konkret förslag som är verkställt från det intensivt marknadsförda projektet ”Hej Oxie”. Nu i dagarna byggs det några hundra meter ny gångbana längs med en trafikerad väg i utkanten av byn. Kanske stadsdelsprojekten bara är bluffprojekt som syftar till att ge sken av att stadsdelarna står på egna ben och de boende ska tro att de kan påverka lokalt genom inlämnade av förslag?
Malmös decentraliserade stadsdelsorganisation bygger på en värdegrund som vi delar inom Centern men deras berättigande måste ifrågasättas utan direktval. Våga satsa på reell närdemokrati och ge ökade befogenheter till stadsdelarna. Decentralisera ännu mera för mångfald och ökat lokalt inflytande i stadsdelarna eller centralisera för en effektivare och vassare stadsförvaltning. Båda alternativen är definitivt bättre än dagens struktur och styrning.

måndag 2 november 2009

Bristande servicekänsla inom Malmö Stad

Jag är nog en av de få eldsjälarna i vår kära stad som bryr sig om närmiljön. Om det är saker jag stör mig på så kontaktar jag kommunen. Det kan gälla allt från skräpiga miljöer, lampor som inte fungerar, skadegörelse på lekplatser, bristande översyn av fotbollsplaner, dåliga asfaltsarbeten, nya förslag på cykelbanor, nedhuggning av självdöda träd, trafikfarliga platser etc. Ofta är det Gatukontoret jag mejlar till då stadsdelsförvaltning av någon anledning inte "äger" dessa frågor. Tyvärr är det så att nästan varenda gång jag kontaktar deras kundtjänst så får jag "Godag Yxskaft" tillbaka. Svaren kan vara "kommer att åtgärdas", "finns ej i budget", "kommer ej att fixa - det är bra som det är" osv. Feedbacken är ofta extremt kortfattad och lämnar mycket öppet för fri tolkning. Tänk om jag någon gång skulle få höra - "Vad roligt att du kontaktar oss, vi kommer att åtgärda detta under veckan, kontaktperson är, stort tack för feedback..." Senast har jag klagat på trafiksituationen på väg 101 genom byn. Svaret tillbaka lyder ordagrant: "Min bedömning är att Käglingevägen är väl försedd med farthinder är det trots allt någon som klarar av att köra för fort är det polisen du får vända dej till." Tack för den medborgardialogen!