onsdag 8 oktober 2008

Att bli pappa

Min son Gustav föddes den 14 juli och sedan dess har livet inte varit sig likt. Tiden räcker inte riktigt til längre till för alla engemang, föreningar och fritidsintressen. Dessutom finns både hus och trädgård att sköta. Så den här bloggen kommer att ligga vilande ett tag framöver! Mitt fokus kommer att vara på familjen en period. Jag lovar dock att återkomma när energin kommer tillbaka. Fram till dess - ha det bra!

torsdag 14 augusti 2008

Stadsdelen Oxie - en oslipad diamant

Jag skrev nyligen en insändare som blev publicerad i Sydsvenskan. Nedan finner du texten.

Nu behövs nya initiativ i Oxie

En framtidsvision behövs i stadsdelen Oxie. Det behövs också en positiv, miljöinriktad och aktiv profilering av Oxie i Öresundsregionen. Att som planerat bygga nya lägenheter och fräscha till centrum är positivt, handeln stimuleras och utbudet förbättras med fler centralt boende. Andra initiativ är en pågatågsstation i Käglinge/Kristineberg (vid Trelleborgsbanan), mångfald inom omsorg och skola via t.ex. privata alternativ och satsningar på lokalt entreprenörskap. Till sist skulle ett utomhusbad bli uppskattat av barnfamiljerna i Oxie. Tyvärr har sittande majoritetspolitiker i stadsdelsnämnden blickarna mer riktade mot partiorganisationen i Malmö än de väljare de företräder i stadsdelen. I den fråga som har väckt mest känslor på flera år i Oxie (exploateringen av odlingslandskapet i Glostorp) valde politikerna att inte stå upp för byarna, närdemokrati och goda argument. Partipiskan vägde tyngre än vad de boende i Oxie anser är bäst för utvecklingen i sin egen stadsdel. Inom Miljöpartiet borde motståndet ha varit större med tanke på att partiet i riksdagen tidigare fört fram en motion om att åkermark ska få skydd som riksintresse. Tyvärr har ledande socialdemokrater och miljöpartister i kommunfullmäktige åsikten att stadsdelen Oxie är Malmö stads ”baksida”. Så stadsdelen kommer att tappa i attraktionskraft med en fortsatt lokal politisk passivitet och brist på visioner. Oxie har alla förutsättningar för att stärka sin position som en attraktiv grön stadsdel för dem som vill ha det bästa från både stad och landsbygd. Läget med närhet till både Malmö och Köpenhamn är optimalt och kommunikationerna är goda. Ett Oxie med tillväxt, självkänsla och framtidstro leder till en attraktiv och levande stadsdel i Malmö. Jag hoppas framöver att det är invånarna själva som bestämmer utvecklingen i Oxie och inte klåfingriga politiker i stadshuset. Det planerade närdemokratiprojektet ”Hej Oxie” är ett steg i rätt riktning. Frågan är bara om de styrande i Oxie lyssnar på invånarna denna gång?

torsdag 10 juli 2008

FRA inom Centerpartiet

Oavsett vad man tycker om denna lag har frågan hanterats klantigt inom partiet. Först tas beslutet därefter sker analys, debatt och den politiska diskussionen. Det går ju inte att närma sig denna lag digitalt d.v.s. 100% positiv eller 100% procent negativ. Utan fördelar måste övervägas mot nackdelar och balanseras mot grundläggande politiska värderingar. Mig veterligen har detta inte skett inom Centerpartiet vilket dessutom är ett parti som vill bygga "underifrån". Personligen är jag mycket tveksam till FRA. Jag upplever inte att "ändamålet helgar medel" i detta fall. Personlig frihet och integritet är viktiga byggstenar i det samhälle jag vill skapa. Att då börja "rucka" på dessa grundprinciper för att centralt kunna övervaka och analysera internetbaserat informationsutbyte tror jag är fel väg att gå. Vad blir nästa steg?

måndag 21 april 2008

Entreprenörskap och miljö

Idag var jag med på en presentation med företaget Barista. Deras VD (Björn Almér) har valt att bygga en modern caféverksamhet med rättvisemärkta produkter som bas. Björn lyfte fram att det snart är en "hygienfaktor" att satsa på ekologiska varor och fair trade. Du är inte längre "vad du äter" utan "var du äter". Barista har pakterat ett marknadskoncept som inte gör avkall på kvalité, design eller kompetens. Grön entreprenörsverksamhet när det är som bäst.

fredag 18 april 2008

Miljörörelsen sviker Sverige?

Som medlem i Centerpartiet i Malmö är jag skeptisk till åsikterna i Magnus Andersson insändare. Naturskyddsföreningen behövs som en kritisk granskare och debattör inom miljöområdet. Utan deras organisation och medlemmar så hade många viktiga miljösatsningar och insatser för att bevara viktiga naturområden uteblivit. Deras uppgift är ju inte tycka som Centerpartiet i alla frågor utan från deras medlemmars ståndpunkt som miljöförening.

I Malmö så har Centerpartiet en egen "kamp" gällande en etablering av en tågindustri i stadsdelen Oxie i Malmö Stad. Det handlar inte om ett motstånd gällande järnvägssatsningen som sådan för den är vi positiva till. Utan hur lokaliseringsutredningarna har hanterats inom Malmö Stad, dess val av placering (detaljplan har startats) och att området som ska exploateras gränsar till ett Naturområde samt ett riksintresse för kulturmiljövården. Naturskyddsföreningen och Centerpartiet lokalt i Malmö ger stöd till den linje som motståndsgruppen Nätverket Oxie Byar driver.

När det gäller fysisk planering är det tyvärr ofta som kommuner endast följer plan och bygglagen (PBL). Miljöbalken och dess regelverk kommer ofta in sist i planprocessen via en s.k. miljö och konsekvensbeskrivning (MKB). Då är det många gånger för sent för att ändra riktning i projekten... Om kommuner från början sökt dialog med miljörörelsen och lokala intressenter så hade motståndets former inte behövt bli så reaktiv (t.ex. överklaganden). Dessutom borde vissa frågor gällande fysisk planering hanteras regionalt istället för inom kommunerna som idag sitter på planmonopolet. Jag förstår att Naturskyddsföreningen många gånger driver överklaganden till sin spets då det är ända sättet att pröva och få en fungerande miljölagstiftning på plats. Många gånger så är specifika näringsintressen starkare en det vidare allmänintresset som utgår från fler perspektiv gällande en hållbar utveckling. Tyvärr missbrukas även regelverken inom den fysiska planeringen av tjänstemän och politiker som kan sitt "handlingsutrymme". Därför behövs Naturskyddsföreningen i samhällsdebatten och som instans vid eventuella överklaganden av olika byggprojekt.

Jag tycker att Magnus inlägg dessvärre visar på att han inte förstår hur politiker ofta kan dribbla igenom planprocesser utan att beakta kultur- och miljöperspektivet. Miljöbalken är ju tyvärr inte så stark som önskas när miljöintressen ställs mot näringsintressen.

Jag kommer att stanna kvar som medlem i Centerpartiet och Naturskyddsföreningen.

fredag 21 mars 2008

Centerpartiets utveckling

Just nu pågår det en förändringsprocess inom Centerpartiet. Inom framför allt storstäderna har det bildats föreningar t.e.x Lilla Torg Centern där målet är att påverka Centern till ett mer storstadsorienterat och tydligt liberalt parti. Denna utveckling tycker jag är positiv det skapar en intern debatt och att självbilden måste prövas. Dessutom får partiet ökad medial bevakning då något "händer" inom partiet. Själv så tycker jag dock det är viktigt att Centerpartiet är ett tydligt så kallat mittenparti med en stark grön profilering. Det är viktigt att ge både storstadsområden, landsorter och landsbygd möjlighet att utvecklas. Personligen tycker jag frågan om höger- och vänsterpolitk är rätt ointressant. Jag vill att Centern ska forma den politik (oberoende av vänster/höger) som vi tror leder Sverige framåt i en allt mer globaliserad värld. Självklart bygger vi vår politik på socialliberala, marknadsorienterade och gröna värderingar. Kort sagt ett entreprenörsinriktat varmt parti där alla är välkomna. Jag tror inte Centerpartiet ska sikta in sig på att bli det nya gröna Folkpartiet, hellre ett småföretagarinrikat parti med fokus på mångfald och solidaritet där individen inte försvinner i kollektivet.

måndag 17 mars 2008

Stöd från Naturskyddsföreningen i Malmö gällande Glostorp

Nätverket Oxie byar fick ett mycket aktivt stöd från den lokala kretsen inom Naturskyddsföreningen för vårt motstånd mot att placera en järnvägsteknisk industri i odlingslandskapet vid byn Glostorp. De har också förstått att allting inte har gått rätt till i Malmö Stads planprocess och att den politiska viljan från s+mp+ vp att finna nya lokaliseringsalternativ dessvärre är obefintlig. Frågan är inte bara "lokal" för oss i Oxie utan berör Malmöbornas rätt till framtida grönområden och bevarandet av ett gammalt kulturlandskap.

Citat från årsmötet:
"Naturskyddsföreningen i Malmös Årsmöte av 2008 motsätter sig en etablering av Järnvägstekniskt centrum i Glostorp med hänsyn till områdets höga landskaps-, naturresurs- och kulturvärden och förespråkar en alternativ lokalisering som inte anläggs på eller i anslutning till ett känsligt natur- eller kulturområde. Naturskyddsföreningen i Malmös Årsmöte rekommenderar Malmö stad att beakta Copenhagen Malmö Ports Vision 2020 om hur ett hållbart transportsystem kan lokaliseras."

Kort och gott!

Jag skrev en kort förfrågan till Skånetrafiken varför de inte har anpassat den spårbundna kollektivtrafiken för att ta med cyklar på tågen. Det hade ju varit perfekt att cykla hemifrån till pågatåget, ta med cykeln till Malmö C för att därefter cykla vidare till t.ex. jobbet. (Jag vet att det går även idag, men du du måste betala en extra barnbiljett till din cykel och den får trängas med andra passagerare.) Svaret tillbaka var: "Tack för ditt brev! Då vi inte har möjlighet att garantera plats för cyklar på våra tåg så har vi inte heller pendlarkort för cykel. Jag skickar vidare dina synpunkter till berörd avdelning." Hmm...

Varför betraktas ofta "vänstern" som mjuk och solidarisk medan "högern" ofta lyfts fram som kall och tävlingsinriktad. De på vänsterflanken har roliga fester, bjuder på sig själva och är varma. De som är borgerliga är analytiska, beräknande och rika. Fördomar? Jag hoppas det men var kommer dessa fördomar ifrån? Är den gängse bilden på en vänsterproggare från Göteborg och en klassisk moderat från Lidingö så stark hos allmänheten så det finns inget där emellan varken inom Socialdemokraterna eller Folkpartiet? Hur är allmänhetens bild av den klassiska centerpartisten? Vilken självbild har vi själva inom partiet? Finns det flera olika centerpartister kanske t.o.m. mångfald..? Vad innebär t.ex. att vara socialliberal är det något bara Centerpartiet står för eller kanske även en miljöpartist?

I Computer Sweden nu i veckan skrev ledaren att det var bra att "staten" ställer krav på miljövänliga alternativ/lösningar för privatpersoner. De statliga myndigheterna måste sätta nivån (regelverken) så att det blir "lika för alla". I så fall går det att accpetera ändringar av levnadsvanor, ökade kostander m.m. för det är i alla fall lika för alla! Varför ska jag källsortera om inte grannen gör det? Är vi svenskar så kollektiva alternativt egoistiska i vårt beteende så att allt måste ske i grupp och med piska annars händer inget? Individuell drivkraft och ansvar? Personlig moral och etik? Jag tror dessvärre att skribenten till viss del har rätt. Staten måste sätta hyfsat höga riktlinjer och krav för att påverka utvecklingen. Dock är det återigen alltid roligare med morötter för att främja ett positivt beteende! Även på detta område behövs mångfald gällande "skallkrav" och " möjligheter".

onsdag 27 februari 2008

Centerpartiet Malmö

Igår blev jag invald i styrelsen inom Centerpartiets kommunkrets i Malmö. Jag känner att det är ett spännande uppdrag och jag hoppas att min nya roll kan bidra till att stärka partiet inför valet 2010. En viktig pusselbit för en valseger 2010 är att bygga en bra relation med de andra borgerliga partierna i Allians Malmö. Vårt gemensamma lagbygge och politiska plattform måste ta form redan 2008. Sedan hoppas jag att Centerpartiet med sin entreprenörsanda, fokus på en grön samhällsutveckling och "frihet under ansvar" kan få gehör för sin vision om hur Malmö blir en bättre stad i framtiden. Det finns en stor styrka i Malmöcentern genom att det är högt i tak och en stark vilja att skapa ett socialliberalt alternativ i Malmöpolitiken. Sedan måste vi som parti redan idag aktivt kommunicera och föra en dialog med våra framtida väljare. Att bygga en nära relation till Malmöborna och vara lyhörda för deras vardagspussel och visioner är en framgångsfaktor för Centerpartiet i Malmö. Det är dags för en förändring även i Malmö...

söndag 10 februari 2008

Vägval i politiken - som ett mixerbord

Att genomföra en analys var man som person politiskt hör hemma är rätt enkelt. Jag brukar ofta göra en jämförelse med volymkontrollen på ett mixerbord där du alltid har två ytterlägen (säg från 1-10). Sedan är det bara att ställa de rätta frågorna och korrigera volymkontrollen därefter. Jag ska ge några exempel och så fundera själv på var du ställer kontrollen från 1 till 10: Kollektiva lösningar (1) eller individuella (10)? Statliga regleringar (1) eller individuell frihet att välja själv (10)? Ska politiker satsa på "piska" (1) eller "morot" (10) gällande att påverka en viss utveckling t.ex. miljövänliga transporter? Ska politisk makt byggas uppifrån av partiet (1) eller underifrån av medlemmarna (10)? Det är ju ofta så att varje alternativ har både för- och nackdelar. Ofta är en balans av olika alternativ att föredra. Min indivduella frihet får ju inte bli så stor så andra människor runt omkring mig blir lidande för att jag t.ex. vill spela Abba på maxvolym klockan 05.30 en lördagsmorgon i mitt hyreshus. Eller att jag som "markägare" vill kalhygga värdefull bokskog i ett populärt rekreationsområde för att därefter plantera granplantor. Dock så är min egen ståndpunkt att individen oftast måste gå före kollektivet och inte tvärtom. Morötter är alltid roligare än att få smaka piskan. Och i de flesta fall vill jag själv välja vem som ska utföra tjänster jag är i behov av än att kommunen t.e.x ska välja ut min hemläkare. Så när jag ställer in mina "spakar" på mixerbordet så hamnar jag oftast i linje med Centerpartiets socialliberala värderingar d.v.s. spakarna hamnar inte i ytterlägen utan håller sig kring mitten. Jag har svårt att "köpa" nyliberalera åsikter då de lätt blundar för att individens frihet kan få negativ påverkan på sin omgivning och samhällsklimatet. Dessutom finns det ofta ett starkt misstroende gällande sociala skyddsnät och facklig verksamhet. Min politiska plattform ligger i linje med Centerpartiets värderingar och kanske till och med lite till "vänster" om mittfåran inom den borgerliga alliansen.

söndag 20 januari 2008

Beslut gällande nytt MJC i Glostorp

Till sist verkar det som socialdemokraterna och miljöpartiet fått sin vilja i genom. Glostorp ska "offras" för ett nytt industriområde (versktad/service/utbildning) till järnvägssektorn. Det är inte satsningen som sådan jag är negativ till. Dock visar planprocessen bakom detta beslut att oftast fattas "beslutet" först och därefter tas de handlingar fram som krävs för att demokratiskt kunna rättfärdiga beslutet. Gällande Glostorp är det tydligt att Malmö Stads stadsbyggnadskontor och två av de styrande partierna (S + Mp) inte vill genomföra en grundläggande analys och från flera olika perspektiv för att hitta en otimal placering och utformning. Exploatörerna har fått styra frågan och säkrat att den "billgaste" platsen att bygga ett MJC dessvärre också fick politisk majoritet. Medborgarperspektivet har däremot inte beaktats! Varken byalagen eller Oxie stadsdelsnämnd ställer sig postitiva till valda plats baserat på den fakta som har presenterats (vi är inte övertygade). Länsstyrelsen är också mycket tveksamma. Tur att vi inom byalagen har lyckats med att media har fått upp ögonen för denna politiska soppa. Än är inte kampen över!

torsdag 10 januari 2008

Tågdepån i Glostorp utanför Malmö

Tänk om jag hade förstått vilket projekt det skulle bli av vårt motstånd mot kommunens planer på ett industriområde mellan byn Käglinge och Glostorp. Som tur är har vi ett mycket starkt nätverk med olika kompetenser som gör att vi kan ge våra politiker en match. Samt ett mycket starkt lokalt stöd av boende i Oxie och dess byar. Alla engagerar sig i denna fråga från fritidspolitiker, pensionärer, barnfamiljer till skolklasser. Styrkan i vårt motstånd är att vi har rätt och att alla tror att vi fortfarande kan vända den plan som Malmö Stad har för området. Vi tycker självklart att åkermarken ska integreras med det befintliga naturområdet i Käglinge. Vår vision är att skapa Oxie Ekopark. Mer information om vårt lokal motstånd hittar du under vår hemsida.

söndag 6 januari 2008

Ursprung?

Efter en julhelg med vänner och släkt så jag fundersam. De flesta vet idag att vi har en överkonsumtion och vi att vi transporterar produkter på ett sätt som inte är hållbart för miljön. Ändå verkar många av de jag känner ändå bara fokusera på pris gällande en produkt och inte "rätt pris för rätt produkt". Fler och fler produkter stoltserar med "Danish Design" eller "Swedish trademark". Det går dock inte att läsa var råvaran till produkten kommer ifrån eller var den har tillverkats. Har man tur så står där "made in China". Hur många träleksaker tillverkade i Kina har vi koll på var träet kommer ifrån? Kina? Burma? Indonesien? ..eller kanske råvara från Sverige för att sedan skickas tillbaka som färdig leksak. Bomullen i våra nyårskläder - hur är den producerad? Många är cyniska och anser att miljömärkning och rättvisemärkt inte fungerar i praktiken. Det är bara ett sätt att ta ut högre marginaler för "samma produkt" och kontrollsystemet fugerar inte. Priset verkar för många konsumenter vara den "objektiva sanningen". Är det billigt så går det dessutom enkelt att köpa en ny produkt om det går sönder. Kanske konsumenten redan tog två exemplar från början då det var så billigt i butiken. Min förhoppning är att fler ställer krav på information om hela värdekedjan när de köper en produkt och att begrepp som kvalitet, ekologiskt/rättvisemärkt och närproducerat (inte bara mat) kommer tillbaka som viktiga faktorer till nästa julklappsutdelning. Alla vet ju att våra transporter måste minska och bli mer miljövänliga. Här kan framsynta politker också påverka!